Spousta firem vznikla z rodinných tradic a zkušeností, aby se firma udržela, chce to opravdu hodně práce, nadšení a zkušeností. V naší republice je takových firem samozřejmě hodně, v následujícím článku popíšu jen některé, konkrétně zaměřené na gastronomii
Tvarůžková cukrárna – zákusky z tvarůžků? Asi si říkáte, že je to naprostá blbost. Není. V Lošticích právě taková cukrárna vznikla. Krom klasických zákusků zde koupíte i vynikající zákusky s tvarůžky, které jsou dělané ručně. Samozřejmě nejde o sladké zákusky ale o kombinaci chutí, těsta, tvarůžků a často třeba povidel či ořechů. To že nejde o špatnou kombinaci, dokazují i četná ocenění, která tvarůžková cukrárna za své výrobky dostala.
Bezchlebova konzervárna – malá ale dokonalá. Rodinnou konzervárnu můžete navštívit v malém městě Zábřehu. Byla založena v roce 2011 a čerpá z receptů z kuchařky vydané v roce 1925! V této malé manufaktuře vyrábí především paštiky, marmelády a jiné sterilované pochoutky. Seženete zde delikatesy, které se jinde nevyrábí. Pokud máte chuť na jelení paštiku, paštiku z divočáka, králíka nebo třeba na pečenou křepelku, určitě navštivte jejich eshop.
Marmelády z ráje – malá rodinná manufaktura, která vznikla v srdci Českého ráje. Připravují marmelády a džemy jak z Českého, tak ze zahraničního ovoce. Za svoji práci sbírají jedno ocenění za druhým. Z oceněných výrobků si můžete dát třeba jablíčko se šípkem a badyánem či extra jahodovou marmeládu. Marmelády se dají koupit jak v některých obchodech, tak v eshopu firmy.
Cvrčovická pekárna – pekárna, která se zaměřuje především na vysokou kvalitu pečiva a jde to vidět. V pekárně seženete pečivo dle tradičních receptur, vyráběné s velkým podílem ruční práce. Pekárna získala ocenění v soutěži regionální potravina ve středočeském kraji a opravdu stojí za to, se v ní stavit pro svačinku či pečivo k večeři.