Všemožné byliny do naší kuchyně nezpochybnitelně patří. Používají se tu na to a tu na ono a skoro by se dalo říci, že se v jejich případě fantazii meze nekladou, jakkoliv je pravdou, že kladou, protože dejme tomu řízek vonící po mátě nebo pepřový čaj by nebyly až tak docela to pravé, po čem by se mohli naši strávníci utlouct.
Byliny používáme jak čerstvé, tak i zpracované tak, aby nám vydržely i na dobu, kdy je nelze sehnat ani v přírodě, ani v nějakém obchodě. Některé se kvůli skladování suší, některé louhují, některé zavařují nebo naopak zamrazují, o jiných méně obvyklých metodách už ani nemluvě. S každou se prostě nakládá tak, aby sice nezůstala čerstvou, v kterémžto stavu by podlehla zkáze, ale aby pokud možno co nejméně tratila ve srovnání s tou čerstvě natrhanou.
Pokud vám , nestojí před vámi věru žádný neřešitelný úkol.
Takový bylinkový ocet, olej nebo sirup se dá udělat i v provizorních podmínkách běžné kuchyně docela snadno.
Bylinkový olejvznikne z toho obyčejného, dejme tomu olivového, prostě tím, že do něj naložíme vybrané býlí, tento náležitě dlouho ohříváme v troubě nebo necháváme o poznání déle louhovat za studena a nakonec tento výluh uzavřeme ve vhodné nádobce.
Bylinkový ocetse, co se přípravy týká, liší od bylinkového oleje pouze v tom, že se ocet nejdříve přivede k varu a až po částečném zchladnutí se do něj přidají vybrané byliny a to se vzápětí uzavře a za občasného zakvedlání nechá šest týdnů odležet, načež se to scedí. Nebo pro mě a za mě také ne.
A bylinkový sirup se dělá vlastně stejně jako jeho výše zmíněný bylinkový kolega ocet, pouze s tím rozdílem, že je v něm fůra cukru a při jeho náhodném požití se tak člověk nebude tvářit kysele. I to se ohřeje, naloží, zavře, nechá v chladu, po týdnu protřepe a nakonec scedí.
Jenom tak málo stačí, abyste měli své bylinky k dispozici alespoň v alternativní podobě i tehdy, když nejsou čerstvé k mání, tak málo stačí, abyste si je mohli dopřávat v kteroukoliv denní i roční dobu.
Jak vidno, zpracovávat bylinky nemusí být žádná věda. Takže to klidně zkuste i vy. A až to zvládnete, můžete se zkusit dát i na všemožné experimenty. Kdo ví, co všechno vám z toho může vyjít.
Při troše štěstí možná i nějaká ta domácí becherovka.