V posledních letech se i k nám dostal trend, díky kterému toužíme po zcela nezávadných a dobře vypadajících potravinách. Na tom není nic špatného. Koneckonců, důvody, proč chceme lepší kvalitu zde jsou. Je prokázáno, že mnohé potraviny na pultech našich hypermarketů nejsou svým složením totožné se stejnými výrobky, které si lze koupit například v Německu, Rakousku či v jiných západoevropských zemích. Díky tomu zde raketově vzrostla touha po potravinách, které budou dokonalé, a to i po estetické stránce.
Estetická stránka se zkoumá zejména u zeleniny a ovoce. Už na první pohled jde zjistit, zdali jde o potraviny nahnilé či jinak nepřirozeně vypadající. Takové byste samozřejmě kupovat neměli. Ovšem mnoho lidí odmítá kupovat sice nepříliš hezké, ale zcela použitelné jídlo. Divný tvar u okurek, mrkví nebo třeba paprik už není pouze v hledáčku některých technokratů z EU, ale také mnohá českých zákazníků. A přitom zcela zbytečně. Nevzhledná zelenina nebo ovoce přece nemají méně vitamínů a jiných živin. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají, krom vizuální atraktivity, prakticky stejné vlastnosti jako všechny ostatní .
Plýtvání
Díky tomu, že čím dál častěji vybíráme hlavně očima, dochází k velkému plýtvání. Nevzhledné ovoce a zelenina se stávají neprodejnými. Mnohdy pak naštěstí jdou do potravinových bank, odkud se pak dostanou k lidem, kteří si nemohou dovolit kupovat jídlo, ale není to pravidlem. Navíc, když se v domácnosti vyhodí do koše „nepovedená“ okurka, jedná se o definitivní ztrátu. V případě, že i vy patříte mezi estéty co se týče ovoce a zeleniny, zkuste odkládat kousky, které se vám nelíbí a které byste nejedli a pak je odevzdejte do nejbližší potravinové banky. Pár lidem uděláte radost a zároveň zabráníte velkému, a hlavně naprosto zbytečnému plýtvání.